luni, 19 noiembrie 2018

ZIUA MONDIALA A PATRIMONIULUI



Totalitatea bunurilor materiale și imateriale moștenite de la strămoși, care sunt valori ale identității noastre naționale se însumează în termenul de patrimoniu național. Acele active de patrimoniu de valoare inestimabilă, care sunt unice și originale au fost incluse în patrimoniul UNESCO. Începând cu anul 2013, în ziua de 16 noiembrie, se sărbătorește „Ziua mondială a patrimoniului UNESCO în România. Patrimoniul este o componentă inseparabilă a istoriei, care alături de alte izvoare alcătuiesc istoria unei țări. România cu istoria sa milenară se mândrește cu active de patrimoniu nestemate incluse în patrimoniul UNESCO. Le amintim:
Bisericile pictate din nordul Moldovei; mănăstirea Horezu; satele cu bisericile fortificate din Transilvania; Cetățile dacice din Munții Orăștiei; centrul istoric al Sighișoarei; bisericile de lemn din Maramureș; două situri naturale: Delta Dunării și pădurile seculare și virgine din Carpați. La capitolul patrimoniu imaterial amintim: ritualul călușului, doina, colindatul de ceata bărbătească, ceramica de Horezu, meșteșugul covoarelor tradiționale de perete, practicile culturale asociate zilei de 1 martie. Toate acestea au fost amintite de d-na prof. Alina Buzle, președinte al Asociației culturale ORION, în deschiderea mesei rotunde ocazionate de ziua patrimoniului, desfășurate joi, 16 noiembrie în Sala Primăriei.






Auditoriul a fost format din persoane pasionate și implicate în cercetarea istoriei locale și a activelor de patrimoniu descoperite în Aleșd. Au participat și 12 tineri membrii ai Clubului „PRO BONO”, a cărui activități au ca obiect educația non formală a tinerilor. Alina Buzle, moderatoarea mesei rotunde a făcut o prezentare a proiectului european inițiat și aflat în derulare cu titlul „Acolo unde trecutul întâlnește prezentul”. A prezentat un filmuleț realizat cu ocazia deplasării unei delegații de tineri români din Aleșd în orășelul Galatone din sudul Italiei. Acolo alături de delegații din Bulgaria, Letonia, Slovacia și Italia, au făcut cunoștință cu activele de patrimoniu din orașul italian și modul cum promovează turismul.
La întrebarea „Patrimoniul local din Aleșd, există și este promovat?, au răspuns d-nul Homonai Gabor, un pasionat al istoriei orașului, care a prezentat un set de fotografii cu clădiri și elemente de patrimoniu care sau păstrat și altele în stare de degradare. Acestea au constituit baza de discuții și propuneri pentru conservarea reabilitarea acestora și promovarea lor turistică. Au făcut completări și propuneri d-nii: ing. Cipleu Leontin, Doru David, Tamara Urs Hadadea,  Ciprian Bica, S-a propus ca Asociația „ORION” în parteneriat cu Centrul de Turism, Clubul „PRO BONO” cele două licee și alți pasionați de istorie locală , să identifice tot ce înseamnă patrimoniu material și spiritual și să se alcătuiască o broșură cu acestea, în vederea valorificării turistice a acestora și îmbogățirea istoriei locale.
Următoarea activitate a asociației va fi în primăvara lui 2019, cu titlul „Pe urmele înaintașilor”



Nicu Răcuciu.


 Foto © Ciavoi Andy