luni, 25 mai 2015

COSTUMUL POPULAR MÂNDRIE PENTRU ROMÂN

                                                 
Element definitoriu al portului popular românesc, costumul în toată splendoarea sa coloristică și măiestria țesăturilor sale, ne individualizează pe noi românii. Costumul popular purtat de strămoșii noștri cu fală în zilele de sărbătoare, a devenit astăzi un exponat de muzeu și de expoziții, la care tinerii de astăzi privesc cu detașare. Evoluția societății și tendința de urbanizare a transformat satul românesc. Tradițiile populare au început să dispară, pe măsura exodului tineretului spre oraș, singurii posibili purtători și transmițători ai culturii și artei populare spre viitorime. Iată de ce manifestările cultural - artistice dedicate portului și tradițiilor populare, au un rol major în păstrarea acestui nestemat izvor de cultură și înțelepciune populară. Aceste activități reprezintă adevărate lecții de istorie a evoluției societății omenești și a genealogiei românești. O astfel de manifestare a deschis la Aleșd, Zilele de cultură, în organizarea Bibliotecii orășenești„Octavian Goga”. Este a doua de acest gen ca urmare a solicitării unui mare număr de cetățeni, dornici de revedere și redescoperire a unor tradiții și obiceiuri din timpul copilăriei lor. Activitatea intitulată simplu „Costumul popular românesc”, s-a desfășurat în cadrul unei expoziții tematice care a adus în fața spectatorilor frumoase și vechi costume populare pe care familii binevoitoare le-au scos din lăzile de zestre moștenite de la bunici. Au răspuns acestei solicitări pentru expoziție:  Fam. Simona și Doru Groza din Dobricionești, Cristian Strugar, cu costume de Bistrița și Hotar-Bihor, Florica Chiorean din Butan, Monica Achim din Ortiteag, Lavinia Groza din Josani. 








Din lipsă de spațiu multe oferte au fost refuzate. În prezența
 unui numeros public, d-na Georgeta Ardelean, responsabila Bibliotecii organizatoare, a salutat prezența la manifestare a doamnelor Ligia Mirișan și Hainal Tavași, director și director adjunct al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, după care a făcut o scurtă incursiune în istoria costumului românesc. 







A scos în evidență mândria și distincția cu care suverane ale României, Reginele Elisabeta, Maria și principesele Elisabeta, Maria și Ileana au purtat costumele populare românești, creând la curtea regală o adevărată modă vestimentară. A urmat un adevărat regal folcloric în costume populare purtate cu eleganță de copii și tineri dansatori din Ansamblurile folclorice „Mlădițe aleșdene” instruiți de pasionații înv. Marina și Mircea Ardelean și ”Datina” instructor  prof. Cristian Strugar. 












Evoluția tinerilor dansatori, răsplătită cu aplauze, ne dă certitudinea că folclorul românesc va dăinui. Merită toată considerația și admirația acești neobosiți instructori care cu răbdare și profesionalism , transmit tinerii generații dansul și melosul popular.








                                                         Nicu Răcuciu