luni, 25 mai 2015

MEMORIA LOCULUI

                                                                
O manifestare –eveniment, sentimentală , de aducere aminte și evocare a unor personalități locale ale căror activitate au amprentat caracterul și destinul multor  generații de tineri, contribuind și la dezvoltarea și progresul urbei. Inițiativă unică în felul ei, inaugurată în anul 2012, de colectivul Bibliotecii orășenești „Octavian Goga”,„ Memoria Locului” este primită cu mult interes și admirație de cetățenii orașului, mulți dintre ei fiind coparticipanți la diferite amintiri și întâmplări, alături de cel evocat. Efortul organizatoric al colectivului bibliotecii, financiar al primăriei și implicarea familiilor celor aniversați, au creat cadrul și atmosfera necesară desfășurării evenimentului. În actuala ediție a ineditei manifestări , personalitatea evocată a fost omul de cultură, profesorul eminent și gospodarul priceput, prof. Enache Janel. „Viața fiecărui om e marcată de momente unice în felul lor. Trecem prin ele înaintând în perspectiva anilor, până la punctul de popas, când privim retrospectiv. Există în viață momente ale căror importanță o discernem cu limpezime, chiar în clipa în care se petrec. Și, parcă, despărțirile se încrustează cel mai adânc în conștiința noastră și se șterg cel mai greu și mai târziu, poate chiar niciodată. ..Cât de frumoasă este amintirea , că, ce altceva are, asemenea ei darul de a reînvia lucruri, fapte și întâmplări diriguite în veșnicie, de a readuce în negure de vremi trecutul în prezent” ( Enache Janel Cugetări). 




În prezența familiei, a unor foști colegi, azi pensionari, foști elevi și actuali elevi ai liceului , a cărei bază a fost pusă de directorul Enache Janel, în anul 1961, Georgeta Ardelean responsabila bibliotecii și fostă elevă a distinsului dascăl, cu emoție în glas, a prezentat evenimentul, exprimând câteva aprecieri  personale despre  fostul său profesor de l. română. Momente din viața și activitatea vastă  de 39 de ani la catedră , a fost redată pe un PP, alcătuit de Tamara Urs Hadadea, pe baza  pozelor puse la dispoziție de familie și derulat pe tot parcursul manifestării. Denisa Alb, a completat imaginile cu o biografie alcătuită din însemnări, notițe și autobiografia olografă. Într-o  atmosferă încărcată de emoții, au luat cuvântul:  prof. Mitrea Simpronia, prof. Costea Petru, prof. Rus Nicolae, prof. Bartha Anamaria, înv. Mocan Florica, prof. Răcuciu Nicolae. 



Vorbitorii au scos în evidență calitățile volitive, morale și profesionale ale distinsului dispărut, rolul major  în înființarea liceului și construirea clădirii, precum și implicarea sa în viața cultural-educativă și socială din Aleșd și satele fostului raion  Aleșd, pe care le-a vizitat în brigăzi de„ culturalizare a maselor”. Copleșiți de emoții au vorbit cei doi fii a  celui evocat, Viorel și Marinela, ambii dascăli eminenți care continuă cariera didactică a părintelui lor, onorând numele și memoria tatălui lor. Din motive de boală și bătrânețe, d-na Maria Enache, a trăit evenimentul de pe patul suferinței, cinstind cu lacrimi memoria celui dispărut, care a fost un exemplu de soț și tată, un bun român și cetățean. În final, familiei i s-a decernat o plachetă comemorativă, cu următoarea cugetare: „De-a lungul vieții spunem: „Adio celor care pleacă dintre noi”, apoi spunem ”Adio celor care rămân după noi.”Să nu-i uităm pe cei care merită să fie nemuritori”. Un buchet mare de flori a fost transmis d-nei Maria Enache.





                                                                                                    Nicu Răcuciu