vineri, 11 mai 2018

Memoria locului – Constantin Șerban Ctitor voievodal Biserica de piatră de la Tinăud


  
     Memoria locului – Constantin Șerban Ctitor voievodal Biserica de piatră de la Tinăud   




           Memoria locului un proiect cultural menit să valorifice și să promoveze tradițiile locale , să păstreze memoria acestui loc de suflet unde ne avem rădăcinile , identitatea , frumusețea ,dorul , doina .
       Biserica de piatră de la Tinăud este un exemplu în acest sens .
 Octavian Goga spunea ” Biserica la noi a fost din vechime un criteriu de naționalitate ”
      Cultura oferă sol fertil credinței iar credința face să rodească perenitatea culturii ca pe o liturghie a identității unui popor.
      În parteneriat cu Liceul teoretic ” Constantin Șerban ” un grup de elevi și invitați ai Bibliotecii ” Octavian Goga ” au pornit spre Tinăud.
      Miercuri , 9 mai , pe o vreme minunată , copii din clasele  a V –a și clasele a VII – a însoțiți de doamnele profesoare Alina Buzle și Felicia Lele au pornit la drum spre Tinăud având la ei steaguri și pancarde înscripționate cu logo-ul Centenarului Marii Uniri , cu numele liceului ” Constantin Șerban ” și un entuziasm debordant .

  I-au însoțit colectivul bibliotecii și invitații care s-au alăturat cântecelor și scandărilor copiilor .
    Ajunși cu bine la Biserica de piatră de la Tinăud am fost întâmpinați de Părintele Ardelean Florian și doamna profesoară Ardelean Mariana cu inima deschisă și bucurie .




     Părintele a prezentat istoricul bisericii – monument înălțată în vremea domnitorilor peregrini , secolul XVII , în anii 1659 – 1960.



     Constantin Șerban , fost Domn al Țării Românești între anii 1654 și 1658 , a peregrinat în Transilvania și a clădit din banii săi o biserică de piatră în Tinăud , în semn de mulțumire sufletească , de laudă , de aducere aminte .
     Părintele a subliniat și rolul fiecărui preot paroh în construcția , renovarea , pictarea și mobilarea bisericii :
       -la 1828 preot paroh a fost Ioan Molnar Morărescu căruia i se datorează renovarea edificiului
       - din 1870 a fost preot George Molnar Morărescu , originar din Borod
       - au urmat alți preoți parohi Iacob Ilarion originar din Peștiș , Pr. Ioan Erdeli, Pr.Constantin Tarcău , Pr. Vasile Boșca , Pr. Ovidiu Bocșan  Pr. Horațiu Bocșan și în prezent Pr. Ardelean Florian.
       Doamna profesoară Alina Buzle a vorbit despre importanța zilei de 9 mai – Ziua Independenței României , Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei .


         Doamna profesoară Felicia Lele ne- a oferit o emoționantă surpriză cântând alături de copiii dânsei Pricesne încheind rotund și frumos o acțiune de suflet reușită .





       La ieșire o altă surpriză plăcută pentru copii : enoriașele parohiei au servit copiii cu dulciuri făcute de ele cu mult drag .     




       Ne-am întors la fel de entuziaști și în fața Primăriei Aleșd copiii au dorit să facă un popas și să scandeze :
                                 ” ROMÂNIA , LA MULȚI ANI ”
                                                 Georgeta Lucia Ardelean