marți, 7 octombrie 2014

VERNISAJ FOTO OVI D. POP - ȘTEFAN TOTH


                                                     
Expozițiile și vernisajele de fotografii la Aleșd, au devenit manifestări artistice obișnuite, integrând orașul Aleșd în galeria marilor orașe din țară, beneficiare de arta fotografică. De această dată vernisajul de la Aleșd este ocazionat de Festivalul Fotografiei Chineze în România, dedicat zilei Naționale a Chinei și aniversării a 65 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și China.




 Cu o săptămână în urmă la Biblioteca Națională a României s-a lansat cea de a doua ediție a Festivalului Fotografiei Chineze în România, organizat de Asociația „Euro Foto Art”, sub patronajul Ministerului Culturii, Ambasadei Chinei în România și al Asociației Fotografilor din China. Expoziția comună a artiștilor fotografi români și chinezi, sub genericul„România și China pitorească”a cuprins o vastă tematică: peisaje, obiceiuri și tradiții populare, oameni și creații monumentale și s-a bucurat de un mare succes. Un succes similar, la avut și la Aleșd, prin cele 44 de exponate vernisate. Expoziția tematică a celor doi artiști fotografi, cuprinde crâmpeie din viața și realizările acestui mare și harnic popor aflat departe de România. Deschiderea vernisajului a fost realizată de Georgeta Ardelean, în calitate de gazdă, care a ținut o frumoasă pledoarie pentru arta fotografică, după care Letai Zoltan, viceprimar al orașului și pasionat artist fotograf, căruia i se datoresc aceste expoziții, a transmis mulțumiri d-lui Toth Ștefan, pentru includerea Aleșdului în în expozițiile itinerante organizate de Asociația ”Euro Foto Art”.În cuvântul său, Ștefan Toth, promotorul artei fotografice în România, cu recunoaștere internațională, a cărei personalitate este recunoscută și apreciată în țară și peste hotare, a făcut o succintă prezentare a exponatelor, însoțită de comentarii despre fapte și lucruri ce se „ascund în spatele imaginilor fotografice”.
 Ovi D Pop s-a referit în cuvântul său la aspectele surprinse din viața reală și marile realizări obținute în toate domeniile , valorificând potențialul uman, inventivitatea și hărnicia poporului chinez. Prezent pentru a doua oară la Aleșd, artistul orădean Thurzo Șandor Iozsef, a creat o plăcută atmosferă, interpretând la violă mai multe piese muzicale din repertoriul muzical românesc și chinez, 




demonstrând afinitatea și compatibilitatea între cele două domenii artistice, arta fotografică și muzica. Un moment inedit al vernisajului la reprezentat, lecția de artă fotografică, oferită și de această dată de Ștefan Toth, grupului de elevi însoțiți de prof. Monica Achim, prezenți la toate expozițiile de la Aleșd. Cu răbdare și profesionalism, artistul a depășit simpla prezentare a exponatelor, 


reușind să transmită elevilor informații din istoria și geografia Chinei.
                                                                                         OVI D POP
Prezent pentru prima dată cu lucrări în expoziția foto la Aleșd, Ovi D Pop ne-a împărtășit câteva repere din preocupările și realizările sale profesionale. 



Personalitate cunoscută în mediul de afaceri bihorean, în calitate de tipograf și editor, având ca domeniu predilect, turismul bihorean, cu toate obiectivele naturale și istorice, unele unice în țară, a folosit fotografia documentară și de interes publicitar, în promovarea celor 6 ediții de monografii ilustrate și a celor 5 ghiduri turistice( de buzunar) a județului Bihor. S-a remarcat prin realizarea unor interesante și unice fotografii aeriene, folosite în lucrările sale și în expoziții de gen. Fiind unul din sponsorii Clubului fotografic „Nufărul”, a fost atras și de fotografia artistică, reușind să devină într-un timp relativ scurt,( 2 ani), un adevărat artist fotograf.



Mărturie sunt cele 2 medalii de aur, obținute în anul 2013, la expoziții internaționale în România, 2 medalii de argint, obținute în Finlanda și Ucraina și multe alte mențiuni. Ambițios și perfecționist îți dorește să realizeze și în arta fotografiei artistice, lucrări de succes ca cele din turismul bihorean.




                                                                                                   Nicu Răcuciu