luni, 13 mai 2019

Zile de cultura Alesd










Programul ediției cu numărul 26 a zilelor culturii aleșdene a cuprins printre altele, două manifestări de mare anvergură și interes. Marți 7 mai, Vernisajul expoziției de icoane pe sticlă și lemn, a doi talentați pictori din Ungaria: pr. Pop Cosmin Florentin și soția sa Pop Irina Ecaterina. Evenimentul s-a circumscris evocării poetului Octavian Goga, al cărui nume și icoanele pe sticlă sunt indestructibil legate de satul românesc, de țăranul cu frică de Dumnezeu și cu nelipsitele icoane agățate la grindă. Un numeros public a admirat frumoasele lucrări expuse și au aplaudat un scurt program muzical dăruit acestui eveniment de un grup de elevi de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” dirijat de prof. Corina Ionescu. Evenimentul a fost moderat de d-na Georgeta Ardelean responsabila bibliotecii, care prefațând evenimentul a spus: „ Iconița pe sticlă, modestă și nepretențioasă, dar strălucitoare și ademenitoare prin cromatica sa vie, o frântură din „împărăția cerească,” oglindită într-un ciob de sticlă, prins într-o umilă ramă de brad, era la îndemână chiar și celui mai sărac dintre plugarii români”. Despre semnificația Icoanei și simbolistica sa religioasă a vorbit preotul Ovidiu Bocșan, într-un interesant dialog cu tinerii prezenți.
MEMORIA LOCULUI
Joi , 9 mai, zi cu triplă semnificație istorică, pentru poporul român, s-a desfășurat la Complexul hotelier „Olimp Tom” din Aleșd, un emoționant eveniment, ocazie prin care cca. 70 de persoane au fost prezente pentru a-l cinsti și omagia pe prof. univ. dr. Florian Bercea, eminent dascăl, maestru desăvârșit al finanțelor, model de viață și carieră profesională. Ceremonia a fost moderată de d-na Georgeta Ardelean ajutată de colegele sale: Tamara Urs Hadadea, Denisa Alb și Silvia Koșa.
După un scurt cuvânt de „Bun Venit” și prezentarea invitaților, universitari și foști colegi, veniți din București, Cluj Napoca și Oradea, alături de un numeros public aleșdean, un power – point a prezentat o selecție a unor momente semnificative din viața și activitatea celui omagiat: „ Viața domniei sale se găsește aici, între coperțile acestei cărți„ Meandrele vieții unui profesor în slujba cetății”, apărută în anul 2017, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani de viață și peste 55 de ani de profesie și demnități publice” a precizat d-na Georgeta Ardelean. Profund emoționat, cel sărbătorit a făcut o retrospectivă selectivă activității sale, oprindu-se la momente mai semnificative, accentuând dragostea sa pentru oamenii locului pe care nu i-a uitat niciodată.
Facem precizarea( n. n.) că din demnitatea de ministru și parlamentar, a finanțat o serie de obiective publice: Un pod peste Crișul Repede între satele Tinăud și Ortiteag, lucrări de amenajare a Vămii Borș, a Spitalului de Copii Oradea, construirea unui spital din Aleșd, fonduri pentru Biserica ortodoxă din Tinăud, monument istoric, etc. Cuvântarea sa a fost atent receptată și aplaudată de cei prezenți. În cuvântul său, d-l senator Cornel Popa,după cuvintele de apreciere transmise, a insistat asupra contribuției financiare pentru comunitate, din postura de demnitar , în contrast cu pasivitatea și ineficiența activității actualilor parlamentari.
Cuvinte emoționante de apreciere au rostit prof. univ. dr. Nicolae Suciu, rude și colegi. A adus elogii fostul primar Zeno Țipțer, care cu 11 ani în urmă într-o ceremonie în satul natal Tinăud i-a acordat d-lui prof. Florian Bercea titlul onorific de „Cetățean de Onoare” al orașului Aleșd. Actualul primar Ioan Todoca, la sfârșitul cuvântului său i-a înmânat ”Diploma de Excelență” și „Trilogia Întregitorilor de țară”iar Biblioteca orășenească, o plachetă omagială.
Nicu Răcuciu