luni, 1 aprilie 2019

TÂRG DE PRIMĂVARĂ LA ALEȘD ed. a II-a

TÂRG DE PRIMĂVARĂ LA ALEȘD ed. a II-a

Foto © AlesdOnline




După un început timid, în toamna anului 2018, într-o primă ediție, Primăria orașului Aleșd prin Centru de Informare Turistică, a organizat vineri, 29 martie, o nouă ediție a târgului, o ediție de primăvară. Scopul acestei manifestări este promovarea creatorilor și meșterilor populari, a tradițiilor străvechi, unele pe cale de dispariție.
La această manifestare au fost invitați atât meșteri și creatori din Aleșd, cât și din alte comune și județe, unde se păstrează tradițiile populare. Cum se întâmplă de obicei, se învață din nerealizările primei ediții, astfel că, ediția a II-a a cunoscut o mai bună organizare și o prezență mai substanțială și variată a creatorilor de frumos și meșterilor tradiționali. Din păcate limita impusă de spațiu, cantina socială a primăriei, s-au putut amenaja doar 20 de standuri pentru produsele oferite de producători, admirate de câteva sute de vizitatori, care au apreciat și cumpărat din produsele expuse.
Vedetele târgului au fost: Standul d-nei Șaitiș Ana din satul Bedechiu comuna Mănăstireni județul Cluj, care a expus câteva zeci de „Ii” românești din in, în diverse culori. 








Un alt stand vizitat a fost al d-nei Matei Viorica din Vadu Crișului, care a expus câteva costume populare autentice specifice Văii Crișului Repede, cu o vechime de peste o sută de ani. Ambele creatoare au menționat că în creațiile lor respectă cu sfințenie tradiția, ca element definitoriu al identității noastre naționale. Alte standuri au oferit obiecte de artizanat , cusături și împletituri , produse alimentare bio din plante (siropuri diverse, dulceață, gemuri etc).
Un stand a căror produse sau epuizat repede a fost cel de patiserie al d-nei Merț Rodica alcătuit din plăcinte cu varză, cartofi, pâine de casă și alte bunătăți, apreciate de vizitatori.





 De un real interes au fost și viorile cu goarnă expuse de creatorul lor, Liviu Cornel Sime, unul din puținii lutieri bihoreni specializați în această artă tradițională.
Am mai reținut, tablourile create din sfoară și obiecte de decor ale d-nei Dume Daniela, din satul Peștere, standul de rafting al unor tineri din Vadu Crișului, standul Centrului de Informare Turistică din Aleșd, cel al Bibliotecii orășenești „Octavian Goga” cu recomandare de cărți din domenii de interes, care pot fi consultate și împrumutate pentru lectură. Au mai fost expuse oferte de cazare pentru turiști, picturi etc.



La ora 10, în prezența unui numeros public, d-l Ioan Todoca primarul orașului Aleșd a deschis oficial ediția a II-a a Târgului de Primăvară, felicitând eforturile Centrului de Informare Turistică, prin Ciprian Bica și Ioana Laza, a căror eforturi au fost încununate de succes. De asemenea a felicitat pe toți creatorii și meșterii populari prezenți.
A urmat un program artistic susținut de elevi ai Colegiului Tehnic „Alexandru Roman”, dans modern cu grupul Școlii de dans „Metaphoric”- Adela Merca, dans sportiv cu grupul Școlii „Magia Dansului” – 










Clara Șchiop 


precum și un mini concert de muzică ușoară susținut de grupul „F.R.I.E.N.D.S.

Nicu Răcuciu