vineri, 15 februarie 2019

Laurii Centenarului literar ”


La Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, ziua de 13 februarie s-a constituit într-o sărbătoare de bilanț al anului 2018 în literatură, în implicarea elevilor liceului în activități de creație atât la nivelul școlii cât și pe plan județean. Activitatea a fost organizată cu sprijinul Primăriei orașului Aleșd și a Asociației „Pro Didacticum Alexandru Roman”. Activitatea intitulată sugestiv „Laurii Centenarului literar” a fost inițiată de Catedra de limbă și literatură română a colegiului. „Anul 2018 ne-a făcut chiar și pe cei mai tineri, sau pe cei mai ancorați în prezent și cu visuri mari pentru viitor, să ne întoarcem, cu privirea spre trecut, ne-a făcut să ciulim urechea pentru a auzi glasul umil și chinuit a celor care sunt acum în pământ, tocmai ca să ne țină pe noi. 2018 este anul care ne-a amintit că aparținem unui neam unit….Literatura este un memento pentru viitor și așa am ajuns la primul cuvânt din numele activității: „laurii.”




Activitatea „Laurii Centenarului literar” cheamă tinerii liceului nostru la o horă a ideilor, o horă metaforică în care patriotismul și trecutul își dau mâna cu entuziasmul și puritatea generațiilor noi”se arată în contextul manifestării. Invitată de onoare a fost d-na Mihaela Dindelegan, scriitoare și mentorul Asociației „Pro Lirica” Oradea. Moderatoarea activității d-na prof. Ana Mihaela Cadleț, a făcut o scurtă prezentare a activității, după care a invitat-o pe Mihaela Dindelegan să prezinte cartea „Unirea trecut și viitor” în care scriitoarea a adunat lucrările elevilor participanți la concursul „Străbunii” . În cuvântul său scriitoarea, președinta Asociației „Pro Lirica” Oradea a scos în evidență preocuparea asociației de a marca Centenarul Unirii , prin prisma viziunii elevilor. În acest sens cu sprijinul Consiliului Județean a organizat concursurile de scenarii și creație dedicate elevilor din licee, lucrări cuprinse în paginile cărții „ Unirea, trecut și viitor. Lucrările au evidențiat prin personalitatea fiecăruia ideile, gândurile și sentimentele lor față de trecutul glorios al neamului românesc, dar și libertatea de exprimare și comunicare prin literatură. În prefața cărții, scriitoarea afirmă: „Proiectat în oglinda Timpului, chipul străbunilor se reflectă în ochii tinerilor liceeni care au luat parte la acest joc al imaginației și al simțirii. Ei ne-au arătat că știu să aibă perspective asupra realității, că pot să vadă cumplitul și suferința, dar că dețin resursele necesare pentru a lansa visuri fastuoasa peste scheletul cenușiu al nației sfârtecate de orgolii într-un prezent dominat de corupție”.





A urmat festivitatea de premiere a elevilor cu rezultate deosebite în concursurile literare organizate la nivel județean și național. Iată premianții: Diplome de onoare: Bogdan Adrian Ionuț și Ina Rus, pentru întreaga lor activitate de 4 ani în liceu. Premii: Bogdan Adrian Ionuț, Dios Giulia, Madar Grațiana, Gherghel Laura, Cabău Maria Larisa, Turcuș Lorena, Blaga Ariana, Modog Andrea, Vandici Salomeea,Duniaș Cristina, gal Evelina, Podhora Paul, Czaky Eduard, Motoșan Patricia, Achim Iulia





Toți premianții au primit diplome și plicuri cu bani în funcție cu locurile obținute.
În total suma de 1.500 lei donată de Primărie a fost împărțită celor premiați. În cuvântul său, primarul orașului d-l Ioan Todoca, a felicitat pe toți elevii premianți și profesoarele care i-au îndrumat și în mod special pe Bogdan Adrian Ionuț, pentru talentul său literar, cu care s-a afirmat în concursuri și în comemorarea unor evenimente la nivelul orașului.



Evenimentul a fost presărat și susținut de recitări din volumul scriitoarei „Și ne-am unit”, precum și cântece patriotice interpretate de Ina Rus:



 „Tu Ardeal și Doamne, ocrotește-i pe români” A mai cântat Buzaș Andrei.




Nicu Răcuciu