Sala de ședințe a Bibliotecii orășenești „Octavian Goga” din Aleșd, transformată temporar în „galerie de artă”, a devenit luni, 7 septembrie, un spațiu dedicat picturii .Activitatea organizată de Biblioteca orășenească, cu care iubitorii de artă din Aleșd sau obișnuit , a prezentat în premieră o expoziție de pictură a unei debutante în arta penelului, Oana Marina, elevă la Liceul de Arte „Romulus Ladea” din Cluj Napoca.
Tânăra artistă și-a descoperit talentul încă din clasele primare, când jucăriile preferate erau creioanele colorate și tuburile de culoare. Sub îndrumarea profesoarei Monica Debreczeni, care a descoperit talentul și a format-o în domeniu, eleva Oana Marina a progresat, an de an, talentul său devenind o certitudine. Anii gimnaziali, frecventați la Liceul Teoretic ”Constantin Șerban”din Aleșd, i-au adus succese, prin participarea la concursuri naționale, internaționale și la olimpiadele de educație plastică
. În clasa a VII-a a realizat și primele cologravuri în sala de gravură a Facultății de Arte Vizuale din Oradea. Încurajată de profesoara ei, sprijinită de familie, Oana se îndreaptă spre un liceu vocațional. Admiterea cu nota 10 la probele obligatorii și 9,84 medie generală de intrare la Liceul de Arte din Cluj Napoca, confirmă talentul și destinul artistic al Oanei. Momente biografice și profesionale ale Oanei au fost prezentate de profesoara Monica Debreczeni, mentorul său artistic.
A urmat o adevărată lecție de artă pe care cu multă pasiune și sensibilitate a fost oferită iubitorilor de artă prezenți de d-na conf. univ. dr. Ramona Novicov, invitată de onoare. Domnia sa a vorbit despre importanța și rolul talentului în artă, care împletit cu știința compoziției și coloristicii, alcătuiesc „limbajul plastic”prin care artistul exprimă sentimente, preocupări și stări sufletești ale oamenilor. Cele 18 portrete prezentate în expoziție, redau prin expresivitate aceste stări. Ineditul unor lucrări îl constituie preluarea, ca modele, a unor fotografii realizate de prietena sa Roxana Voloșeniuc, o viitoare și talentată artistă în arta fotografică.
Titlul expoziției „Transpunere” oglindește inspirația Oanei din fotografiile Roxanei, luând motivul și imaginea pe care le-a „înnobilat” sentimental și le-a transpus în pictură. În scurta sa alocuțiune, tânăra portretistă Oana Marina, a adus mulțumiri profesoarei Monica Debreczeni, familiei sale, care a fost în permanență alături de ea, d-nei Ramona Novicov pentru aprecierile și încrederea pe care i-o acordă și tuturor celor prezenți pentru disponibilitatea de timp de care au dat dovadă.
Aceleași cuvinte de apreciere au fost rostite la încheierea festivă a vernisajului de d-na Georgeta Ardelean, gazda manifestării.
Nicu Răcuciu